Galette cu mere și fructe de pădure

Totul a pornit de la recolta de mere foarte bogată de anul acesta. Mama, soacra, mătușa, unchiul, toți ne-au trimis mere. Am tot mâncat, a mai facut mama o plăcintă, Tudor o prăjitură la Thermomix, le-am dus și colegelor, am servit și clienții drogheriei cu câte un măr și tot mai avem.  

M-am tot gândit ce mai putem face cu atâtea mere. Mi-a venit în minte galette, un fel de plăcintă, dar fără partea de aluat deasupra (nu prea mă împac cu făina și tocmai bună rețeta asta).
N-am făcut niciodată, dar am zis că trebuie să-mi iasă ceva bun. Buuuun, dar nu tu unt în frigider, nu tu ouă și doar niște urme de zahăr brut în cutie??? Da, mi-a zis mama că ea face aluatul de plăcintă doar din făină, apă și ulei. Hai că se poate, zic. 

După două ore de sală avute ieri, abia dacă mai pot folosi mâinile, noroc cu mandolina de feliat  și super ajutorul Thermomix care face aluatul în câteva secunde. 

Iaca și rețeta:

Făină 350 g
Praf de copt 5 g
Coajă de lămâie 1 lingură
Apă fierbinte 100 ml
Ulei de floarea soarelui 100 ml
Sare, un praf

Mere vreo 6

Fructe de pădure 6 linguri

Zahăr brut 3 linguri
Scorțișoară 1 linguriță

Am pus în bolul Thermomix apa clocotită, uleiul, făina, praful de copt, sarea și coaja de lămâie. Viteza 3, 20 de secunde. Un pic cam umed mi s-a părut aluatul, așa că am mai adăugat 2 linguri de făină și am mixat câteva secunde. Bineînțeles că poți face aluatul și fără Thermomix, doar că îți va lua mai mult timp. Am lăsat aluatul în bol cât timp m-am ocupat de mere.

Merele le-am feliat la mandolină și m-am gândit să  adaug și ceva fructe de pădure din congelator, au lăsat un pic de zeama la început în cuptor, dar la sfârșit, aluatul a ieșit crocant și bun.

Am întins aluatul pe hârtie de copt, am mutat în tava de cuptor. Fructele le-am așezat astfel încât am lăsat liberă o margine de aluat cam de 5 cm, margine pe care am adus-o peste mere la sfârșit.
Zahăr și scorțișoară deasupra și apoi 45 de minute la cuptor.

Delicios! Mulțumesc recoltei și familiei. Să faceți și voi!

1020 Total vizualizări 1 Vizualizări azi

Comentarii

comentarii

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu