Pâine din fulgi de ovăz și semințe

Nu mai cumpăr pâine albă de ani de zile, m-am obișnuit așa și am să-ți povestesc mai jos de ce n-am nevoie de ea. Pâinea uscată (crackers) din secară mai am în casă pentru că are termen mai lung de valabilitate și o cumpăr când mi-e poftă de un sendviș.

Dar pâinea făcută în casă e cea mai bună! Eu am ales să fac una simplă, rapidă, fără drojdie, dospit și frământat și cu multe semințe.

DSC04242

În loc de făină am folosit fulgi de ovăz. Semințe de tot felul: chia, chimen, susan și mix de semințe de la Sanovita cu dovleac, floarea soarelui și in. Și ca să am un amestec omogen am folosit ulei de cocos și o lingură de sirop de agave. Sare și fulgi de usturoi puse și ele.

Cum să faci:

DSC04235

Pornești cuptorul 180 C. Mărunțești jumătate din cantitatea de fulgi de ovăz la blender. Amesteci toate ingredientele uscate într-un bol. Topești uleiul de cocos. Într-un alt bol torni ingredientele lichide, peste care adaugi și 250 ml apă. Amesteci și torni peste ingredientele uscate. Amesteci din nou.

DSC04258
 Hârtie de copt în tavă. Pui toată compoziția în centrul tăvii, acoperi cu o altă hârtie de copt și începi cu mâinile să întinzi spre margini. Ai grijă să ai un strat cat mai egal în grosime pe toată suprafața sa. Îndepărtează hârtia de copt de deasupra și dă tava la cuptor pentru 25-30 minute până ce devine rumenă deasupra și crocantă.

DSC04261

Las-o să se răcească puțin și apoi rupe-o în bucăți. Noi am mâncat goală pe când era caldă, apoi cu supă iar dimineața cu iaurt sau somon și avocado.

DSC04295

Am făcut-o repede și s-a mâncat vreo trei zile din ea. Bună de tot, să faci și tu!

DSC04310

Pentru o tavă de cuptor:

250 g fulgi de ovăz
200 g semințe (florea soarelui, dovleac, susan, in).
1 lingură semințe de chimen
2 linguri semințe de chia
1 linguriță sare de mare neiodată
1 linguriță fulgi de usturoi
1 lingură sirop de agave (sau sirop de arțar)
2 linguri ulei de cocos extravirgin, organic 
250 ml apă

Toate luate din Drogheria Pipera

Lecția de sănătate

De ce nu pâine albă: pâinea albă se face din boabe de grâu cărora li s-au îndepărtat mai multe straturi din înveliș, iar ce e mai bun din grâu, tărâțele și germenii, este exclus din făina folosită la prepararea pâinii albe. Fibrele naturale sunt și ele eliminate aproape complet. Astfel valoarea nutrițională scade foarte mult. (-50% calciu, -70% fosfor, -80% fier, -98% magneziu, -80% B1, -60% B2, etc).

Urmează măcinarea, proces ce oferă acum o culoare mai deschisă făinii și un termen mai lung de valabilitate după ce uleiurile naturale din bobul de grâu întreg au fost îndepărtate, evitându-se astfel râncezirea.

Și acum, albirea pentru o culoare și mai albă. Aici intervin chimicalele: peroxizii organici (benzoyl peroxide), peroxidul de calciu, dioxid de azot, bromatul de potasiu, azodicarbonamidă și dioxidul de clor.

Ce mai poate conține pâinea albă: colorant (E150); aromatizant și regulator de aciditate - acid citric (E330) și nu, nu te gândi că o fi din citrice ci poate fi sintetizat din zaharuri și fungi; maltodextrină, acid acetic, propilen glicol (E1520), glicerină (E422), guma arabică, grăsimi vegetale hidrogenate. Toate aceste chimicale îi dau în cap pancreasului foarte tare și pot rămâne în organism ani de zile.

Indicele glicemic al pâinii (inclusiv cea integrală) este mai mare și decât un baton Snickers. Pâinea cu indicele glicemic sub 50 (indice glicemic mic) este pâinea integrală din secară. Dacă te balonezi, ai arsuri și nu te simți bine după ce ai mâncat pâine albă, probabil chimicalele din ea sunt de vină și/sau să ai intoleranță la gluten. 

Mai bine o pâine făcută în casă din cât mai multe semințe și mai puțină făină din cereale. 

Să fii sănătos!

PS. Urmează o pâine din fulgi de hrișcă cu banane, așa să mai fie și ceva dulce 😉

18808 Total vizualizări 6 Vizualizări azi

Comentarii

comentarii

3 Comentarii

  1. As dori sa incerc reteta si eu. Uleiul de cocos cu ce l-as putea inlocui? Multumesc

Lasă un comentariu