Prânzul meu de toamnă cu dovleac și struguri

Long time no see... N-am încetat să gătesc, dar nu a mai fost timp de scris. Este o perioadă frumoasă, nu doar că gătesc, dar și călătoresc prin țara noastră minunată, ca să gătesc și prin alte orașe, nu doar în București :). Dacă ajungeți prin Vâlcea, mergeți la Kyos Cuisine • Bar, am creat un meniu pe sufletul meu de bun. Mergi, o să-ți placă. 

kyos

Și am ajuns și acasă și am gătit pentru familia mea cu roadele toamnei - dovleac și struguri. Supă cremă de dovleac. Mușchiuleț de porc cu dovleac copt, varză de Bruxelles și sos de struguri. 

Simplu și rapid! 

Supa: călim în oală legumele tocate grosier timp de 5-7 minute. Sare, piper, ierburi de Provence uscate. Între timp fierb apa la cana electrică și o adaug peste legume. După 20-25 minute, legumele au fiert. Scurg supa de deasupra legumelor, blendez și mai adaug din supa separată până la consistența dorită. La sfârșit adaug și smântână de ovăz (poți adăuga smântână de gătit sau unt) și decorez cu frunze tinere de apio când pun în farfurie. Cam asta a fost supa. 

6316e729-9b15-4e4a-b880-ef8eda26eebe

Mușchiul de porc se sigilează în tigaie, câte 2 minute pe fiecare parte. Dacă ai un capăt mult mai subțire decât restul mușchiului, întoarce-l și prinde-l cu două scobitori astfel încât să ai aproximativ aceeași grosime pe toată lungimea mușchiului. Transferi într-o tavă de cuptor și pui pe lângă el, feliile de dovleac, amestecate în prealabil într-un bol cu sare și piper; la fel procedezi și cu varza de Bruxelles. Cuptor, 200 de grade, 50 minute. 

164f6bd9-dce8-4cc5-b1a1-ea2be9fc12d9

Și acum, sosul! Yaaaam, tare bun ieșit. Tigaie: două linguri de ulei, o ceapă roșie, 5 minute, adaug usturoiul zdrobit (2 căței), 2 minute, oțet de mere 100 ml, reduc (5-7 minute), pun și boabele de struguri (500 g), o foaie de dafin, 3 cuișoare, 1/2 lămâie verde tăiată în două. Las la fiert vreo 20 de minute. La final, scot lămâia și foaia de dafin și torn sosul în vasul blenderului. Pulsez de câteva ori, apoi trec totul prin sită pentru a obține un sos fin, fără sâmburi și pielițe. Gust, n-au fost așa dulci strugurii mei, mai adaug și o lingură de miere. 

b34651da-4252-44e0-93e2-a72986913e7d

47004695-6928-42de-8d80-12d192512f7d

E gata și mușchiul! Îl las la odihnit câteva minute pe tocător, acoperit, și îl tai felii groase de vreun centimetru; torn sos deasupra și servesc alături garnitura de dovleac și varză de Bruxelles. 

50d148df-a8a4-4fde-9959-b0a513161861

c5e99211-85ea-4e7b-a142-ef312c73aa8a

Cam ăsta a fost prânzul meu de toamnă. Familia la masă!

Ingredientele pentru supă (4 porții) 

Legumele tăiate grosier: 

1 kg dovleac
1 ceapă
2 căței de usturoi
1 ardei verde
1 ardei roșu
2 tulpini apio
1 morcov
2 cm ghimbir ras
1/2 linguriță scorțișoară
1/3 linguriță nucșoară
1 linguriță chimen 

4176 Total vizualizări 1 Vizualizări azi

Comentarii

comentarii

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu