Să îndrumăm copiii spre mâncare sănătoasă

20 Mai, Food Revolution Day, zi sărbătorită pe întregul glob, zi în care Jamie Oliver, prin ambasadorii săi, promovează mâncarea sănătoasă pentru copii. În timp ce, în lume sunt  peste 150  mlioane de copii malnutriți, alte 42 milioane sunt obezi. În ultimii 30 de ani, numărul obezilor s-a triplat. Este în puterea noastră să ne informăm și să alegem ce mâncăm. 

foto_-53

În România, 30% din populație suferă de obezitate, 20% este supraponderală, iar numărul copiilor supraponderali a crescut cu 18%, în ultimii 10 ani. Mâncarea este din ce în ce mai procesată, iar zahărul, tinde să fie prezent peste tot.

Toate acestea, sunt semnale de alarmă, care trebuie să ne deschidă ochii mai mult la ceea ce mâncăm și să alegem variantele mai sănătoase în schimbul produselor alimentare cu conținut mare de zahăr, grăsimi hidrogenate sau E-uri dăunătoare.  

IMG_9928

La invitația D.G.A.S.P.C - sector 6, am acceptat cu mare drag să particip la Food Revolution Day, alături de BionicChefs, Mary Balaban - chef ambasador Jamie Oliver si Andrei - primul Junior Chef al României. Părinții a 30 de copii, i-au înscris pe aceștia la atelierul de gătit din curtea conacului Golescu Grant. Înainte de toate, copiii au aflat cât zahăr se ascunde în sucurile din magazine, în cerealele de la micul dejun, precum și care sunt indicațiile Organizației Mondiale a Sănătății pentru consumul de zahăr, zilnic: 3 lingurițe pe zi, pentru un copil. Un suc de 330 ml, conține până la opt lingurițe de zahăr...

foto_-33

Pentru fiecare dintre acestea, cereale și sucuri cu zahăr, le-am prezentat variante mai sănătoase. Copiii și-au preparat singuri, într-un borcan, un mic dejun sănătos, fără zahăr adăugat. Au folosit fulgi de ovăz, fructe uscate, semințe, nuci, fructe și iaurt. Așa bucurie a fost pe ei, când au văzut ce bunătate au realizat, că s-au și pus pe mâncat din borcan. 

La masa mea, au fost întâmpinați cu o mare ladă de spanac tânăr. Reticienți la început, sincer vă zic, dar le-am promis un smoothie minunat cu banane, capșune, lapte de orez și spanac, desigur. Probabil, nu multora le place spanacul, mai ales varianta crudă, care este și cea mai sănătoasă, dar includerea sa într-un smoothie, îl face mult mai ușor de acceptat.

- Ați simțit vreun spanac în smoothie, copii?

- Nuuu.

- Este bun, dulce?

- Daaa.

foto_-93

Am mai preparat și cu pudră de roșcove, le semăna copiilor a cacao cu lapte, le-a plăcut și de data asta. 

Dar acum, să mai și mâncăm ceva. O cremă de brânză făcută la blender, în care am adăugat, spanac, ceapă verde, usturoi și puțină smântână. A fost plin de mânuțe în farfurii, iar părinții erau dornici să afle rețeta. Iulian și Cristi le-au pregătit copiilor, guacamole servit pe chipsuri calde din tortilla. 

Dragi părinți, citiți eticheta produselor. Alegeți fără zahăr. Cumpărați de la țărani din piețe. Adăugați culori în farfurie cu ajutorul fructelor și legumelor. 

 

 

Cu drag, 

farm. Adriana Ghiță

 

 

6771 Total vizualizări 1 Vizualizări azi

Comentarii

comentarii

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu