9 rețete rapide pentru prânzul de duminică

Da, toată săptămâna așteptăm weekendul... Eu îl aștept cel mai tare pentru răsfățul culinar, dar să știți că sâmbăta am și două ore și jumătate de sală. Sâmbăta asta a fost chiar specială, am făcut yoga fără saltea, nenumărate poziții doar în picioare. Dumincă, febră musculară, multăăă. Picioare tun! Mulțumesc, Geo.

Dar să revenim. Tot timpul am grijă ce mănânc. De fapt, este de mult timp un stil de viață, nu o grijă. Alimentele, mâncărurile alese de mine, trec mai întâi prin creier și apoi prin stomac. În weekend îi spun creierului, e voie. Nu te gândi că exagerez, deja dacă am avut un prânz copios, seara mai mănânc un fruct, mai beau un ceai și am terminat, dar prânzul ăla trebuie să fie bun de tot. 

Am tot plănuit cu prietenele mele, un prânz gătit de mine. Cheesecake a fost prima dorință a lor, restul, au zis că pot hotărî eu. Și cum spuneam, trebuie să gândim ce mâncăm, normal era că restul preparatelor trebuie să fie ușoare, căci cheesecake nu putea urma după carne sau făinoase sau de fapt nu voiam ca invitații mei să se simtă grei și balonați și nevoiți să ia vreo pastilă pentru digestie. 

Am plănuit așa: 

limonadă multă cu ghimbir și mentă, foarte puțin îndulcită cu agave. Știi deja că e bine să bei apă (apă cu lămâie, limonadă) înainte de masă și nu în timpul mesei sau imediat după masă. Cartofi dulci copți. Tzatziki. Humus servit cu bețigașe de morcov și apio, stropite cu lămâie. Curry de legume alături de orez basmati. Conopidă coaptă cu turmeric și o mămăligă bună de tot cu parmezan și cimbru. 

Destul de multe de preparat duminică dimineață și ce să vezi, m-am trezit la 10, iar prietenii mei veneau pe la 12. M-am mobilizat repede și am avut noroc cu mama și frate-miu că m-au ajutat. Frate-miu a pregătit ingredientele pentru limonadă, mama se gândise deja să fiarbă năutul pus peste noapte în apă.

limonada

1. Limonada 

Mi-am luat un dispenser pentru limonadă de 4L, sunt tare fericită. Ne încurajează să bem mai multă apă aromată, ceai sau limonadă. Facem o dată dimineață, bem toată ziua. Duminica asta l-am umplut de vreo patru ori. 

Rețeta 

pentru 4 litri:  

Sucul de la 8 lămâi 

8 cm ghimbir ras 

6 fire mentă 

100 ml sirop de agave 

Le-am amestecat bine la blender, am adăugat și două căni de apă. 

Am păstrat la frigider până ce s-a apropiat ora sosirii musafirilor. Am strecurat totul în dispenserul pentru limonadă, am adăugat doi pumni de gheață și am umplut cu apă. Am mai adăugat o portocală și un măr, felii și câteva frunze de mentă. Am amestecat totul cu o spatulă. Se simte ghimbirul bine, dar ne place. 

2. Cheesecake, primul preparat gătit pentru a avea timp să se și răcească. Normal trebuia să prepar prăjitura de cu o zi înainte, iar peste noapte să fi stat la frigider, dar a fost crunt la sală, sâmbătă, și am picat direct în pat după-amiază. Rețeta e simplă de tot și a meritat un șorț luat cu trei de DA la MasterChef. 

cheesecake2

  • 800 g cremă de brânză (Philadelphia)  

  • 7 ouă

  • 250 g smântână

  • 100 g unt

  • 200 g biscuiți digestivi dulci

  • 200 g zahăr pudră

  • 1 lămâie (coaja)

  • 1 g sare

  • extract de vanilie 

  • 300 g fructe de pădure congelate 

Se pornește cuptorul la 180 de grade. Se topește untul la foc mic. Se mărunțesc biscuiții și se amestecă cu untul topit. Se tapetează forma de copt. Se pune amestecul de biscuiți cu unt. Se presează cu fundul unui pahar. Se dă la cuptor timp de 10 min, 180 grade. 

Se mixează brânza cu 100 g zahăr, se adaugă 6 ouă, extractul de vanilie, sarea și coaja de lămâie, rasă. Se toarnă totul peste blatul de biscuiți și se dă la cuptor pentru 25 minute, la 160 de grade. Se prepară și al doilea strat: smântâna, oul și 50 g zahăr, se amestecă bine și se toarnă în tavă după cele 25 minute în care prăjitura aproape s-a copt. Se introduce, din nou, tava în cuptor pentru încă 15 minute. Între timp se prepară sosul de fructe. Se pun într-o crăticioară, fructele, 50 g zahăr și puțină apă. Se pune pe aragaz, la foc mic până ce zahărul a fost topit si fructele s-au inmuiat, iar lichidul s-a îngroșat.  

Se scoate prăjiura din cuptor și se lasă la răcit, apoi se acoperă cu sosul de fructe. 

cheesecake

3. Conopidă cu turmeric la cuptor 

conopida1

O conopidă, tăiată bucăți, amestecată cu 2 linguri turmeric, 1 lingură boia dulce, 1 linguriță semințe de chimen, 4 linguri de ulei de măsline, sare și piper. Hârtie de copt în tavă. Așezăm bucățile de conopidă într-un singur strat. Cuptor 180 grade, 35 minute. 

4. O altfel de mămăligă 

2 căni supă de legume (eu fac dintr-un cub concentrat natural și organic, găsești în drogherie)

1/2 cană lapte

1/2 cană parmezan ras

1 lingură cimbru proaspăt

1 lingură unt  

1 cană mălai. 

mamaliga

Supa plus laptele se pun la fiert; se adaugă mălaiul, se fierbe 10 minute; se ia de pe foc, se adaugă restul ingredientelor și se amestecă bine. Se toarnă mămăliga într-o tavă, astfel încât să avem o grosime de vreo 2 cm. Se acoperă cu folie alimentară pentru a preveni uscarea la suprafață. Se lasă la răcit. Se taie cubulețe, se așează într-un singur strat în tavă, pe hartie de copt și se dă la cuptor pentru 15 minute. Un deliciuuuuu.  

5. Tzatziki 

600 g iaurt grecesc 10% 

2 castraveți fabio, curățați de coajă

2 căței usturoi

4-5 linguri ulei de măsline 

2 linguri suc de lămâie

4 fire mentă (frunzele). 

tzatziki1

Iaurtul într-un bol. Tai castravetele cubulețe mici, pisezi usturoiul, toci menta mărunt. Le adaugi peste iaurt și amesteci bine cu o furculița. Sare, piper. Gustă, poate vrei să mai suplimentezi cu ulei sau lămâie. 

6. Humus 

humus

400 g năut (îmuiat peste noapte), fiert

2 linguri tahini 

2 căței de usturoi 

4 linguri ulei de măsline 

2 linguri suc de lămâie 

semințe de susan 

pătrunjel sau coriandru 

Blender: uleiul de măsline, năut 3-4 linguri, tahini, usturoi, suc de lămâie, 2 linguri din apa în care a fiert năutul. Blend it! Adaugi restul de năut treptat. Sare, piper. Gustă! Poate mai simți nevoia de tahini sau usturoi sau lămâie. Asezonează! Gustă din nou. 

7. Cartof dulce la cuptor 

2 cartofi mari, tăiați bețigașe groase de vreo 2 cm, rozmarin, ulei de măsline, sare, piper, pudră de chili (opțional). Amestecăm bine totul. Hârtie de copt în tavă. Așezăm cartofii într-un singur strat. Cuptor, 200 grade, 20-25 minute. 

cartof dulce

8. Curry de legume 

1 ceapă roșie, 3 tulpini apio, 3 căței de usturoi, 1 lingură turmeric, 2 cm ghimbir ras, 1 linguriță galangal pulbere, coriandru pulbere, 1 linguriță scorțișoară, 2 linguri de ulei de măsline. Călim, timp de două minute. 1/2 cană apă, peste. 

Adăugăm: 2 morcovi, rondele; 1 ardei gras, tocat grosier; cartoful dulce, cuburi; lemongras. Capac. 5 minute, foc mediu.

Adăugăm: 3/4 lapte de orez cu alune, fulgi de cocos. Capac. Foc mediu, 10 minute. Dovlecel 5 minute. Coriandru proaspăt la sfârșit. E gata! 

curry de legume

9. În același timp am fiert și orezul basmati. O cană orez cu două de apă. Sare, piper și ulei de măsline, după ce am stins focul. !Amestecăm bine cu o furculiță, să avem uleiul dispersat bine pentru a preveni lipirea boabelor. 

E gata masa! Două ore și 30 de minute mi-a luat. Cu tot cu copii, am fost vreo 10 la masă. S-a mâncat tot. Am rămas toți cu gândul la cheesecake, ar fi fost și mai bun dacă era mai mult, chiar dacă noi, fetele, am mâncat câte două felii. 

Nu s-a simțit lipsa cărnii, cu toate că niciunul nu este vegetarian. 

Un prânz bogat! V-am pupat! 

Gândiți ce și cum mâncați!  

cu drag, 

farm. Adriana Ghiță 

85679 Total vizualizări 84 Vizualizări azi

Comentarii

comentarii

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu