Chifteluțe din quinoa și conopidă

Quinoa, preferata mea. Proteine multe are. Gluten? N-are! Fierbe în 10-12 minute și merge și în preparate sărate și în preparate dulci. Este o sursă importantă de proteine, aminoacizi, minerale și vitamine, polifenoli, fitosteroli și flavonoide. Anul 2013 a fost numit Anul Quinoade către ONU, pe baza valorii ridicate de nutrienți și potențialului său de a contribui la securitatea alimentară mondială. În concluzie, quinoa este un aliment complet ce trebuie introdus în dieta fiecăruia. 

 

quinoa-red-white-and-black

De data asta, am ales să fac chiftele. Chiftele sănătoase, fără făină sau ou și coapte nu prăjite, dar bune, bune rău. Tudorică, le-ar fi mâncat el, pe toate. I-au plăcut pentru că le dădea și prin sosul de roșii așa cum a văzut el la oamenii mari. M-a ajutat la amestecarea ingredientelor și a făcut și câteva poze. Pasionat, ce să mai...bucătar- fotograf se face. 

Ai nevoie de: 

1 cană quinoa 

1 conopidă 

3 căței de usturoi

1 lgță. oregano uscat

pentru sos: 

200 g roșii pasate

2 linguri ulei de măsline

1 cățel de usturoi

1 praf de chili (opțional)

2 lgțe. mesquite pudră (opțional)

1 legătură pătrunjel 

Hai, pornește cuptorul! 200º.

1 cană quinoa + 2 căni apă la fiert. Conopida, la fiert, separat. 

Între timp, sosul: roșii pasate, ulei de măsline, usturoi pisat, sare, piper și chili, dacă vrei. La fiert, 5 minute cât să se combine gusturile, Eu am adăugat, pentru un plus de aromă de afumat și gust dulce, 2 lingurițe de pudră de mesquite. Pudra de mesquite este un adaptogen ce echilibrează nivelul de zahăr din sânge, bogată în proteine, fibre solubile, calciu, fier, mangan, zinc și potasiu. Decât zahăr, mai bine alege mesquite! 

Când conopida a fiert, o scurgem de apă (păstrăm apa) și o facem piure la blender prin câteva pulsări. Eu am adăugat vreo două linguri de ulei măsline pentru a face piureul mai cremos. După ce a fiert și quinoa, amestecăm piureul de conopidă în ea. Adăugam usturoiul pisat, oregano și jumătate din sosul preparat. Gustă! Sare, piper, adaugă! Încercăm să formăm o bilă. Dacă compoziția este prea moale, putem adăuga puțină făină sau pesmet, dacă nu stă legată, mai adăugăm puțin din apa în care a fiert conopida. 

chiftele quinoa conopida

Tavă, hârtie de copt, ungem cu ulei măsline, așezăm bilele și le dăm la cuptor pentru 15-20 de minute cât să se rumenească. În ultimele trei minute, eu am dat cuptorul pe funcția grill și le-a rumenit tare frumos, deasupra. 

Rețetă simplă, gustoasă, sănătoasă. Familia la masă! 

image

farm. Adriana Ghiță

surse pentru acest articol includ: 

www.drogheriapipera.ro 

http://www.onegreenplanet.org/vegan-food/mesquite-powder-health-benefits-tips-and-recipes/ 

https://authoritynutrition.com/11-proven-benefits-of-quino 

25290 Total vizualizări 3 Vizualizări azi

Comentarii

comentarii

0 Comentarii

  1. […] Sursa, mod de preparare si detalii, aici: Chifteluțe din quinoa și conopidă. […]

Lasă un comentariu