Prăjitură de mălai

Mi-a luat ceva timp, dar uite că e scrisă și rețeta pentru prăjitura de mălai, primul meu preparat câștigător în competiția MasterChef. Proba a presupus să folosim doar cinci ustensile de gătit. Vezi? Nici vase multe de spălat nu vei avea.

Pornim cuptorul la 160 de grade. Mixer: unt, zahăr, batem tare până obținem o cremă. Adaugăm, rând pe rând și ouăle, apoi vanilia. Blender: mărunțim nucile caju (migdale, macadamia, nuci românești, ce ți-e pe plac). Bol: amestecăm toate ingredientele uscate și le încorporăm în crema de unt; adăugăm și cele două linguri de suc de portocale.

DSC_0380

Omogenizam bine totul. Tapetăm forma de copt cu unt, apoi punem hârtia de copt, și iar tapetăm cu unt. Poți folosi tava de brioșe, forme de silicon, tava de tort, orice formă vrei. Dăm la cuptor pentru 50 de minute. Faci testul scobitorii spre sfârșit și vezi să iasă curată.
Cât se coace prăjitura, facem siropul.

DSC_0397

Crăticioară: sucul de portocale și zahărul; punem pe foc mediu și lăsăm la fiert până ce obținem consistența unui sirop. Tragem la tigaie timp de două minute păstăile de cardamom, apoi le pisăm în mojar. Deja simți aroma de portocală din cuptor plus cea de cardamom și abia aștepți să vezi ce minunăție iese 🙂 . După ce siropul s-a mai răcit, adaugi cardamomul și uleiurile esențiale, dacă ai ales să le folosești, omogenizezi. Mai poți folosi în locul uleiurilor esențiale, apa de flori de portocal. Toate dau o aromă deosebită prăjiturii. Strecori siropul printr-o sită.

DSC_0401

Scoatem prăjitura din cuptor și o lăsăm la răcit. Răbdare!!! Scoatem cu grijă din formă. Înțepăm cu o scobitoare sau o țepușă de frigarui din loc în loc. Însiropăm. Tăiem în forma dorită și servim alături de iaurt. Mai poți opri ceva sirop și pentru decor sau ceva coajă de portocală pe care o poți confia înainte.

DSC_0419

prajitura de malai

Ingrediente:

• 300 g unt, la temperatura camerei
• 300 g zahăr (zahăr de cocos, zahăr din agave, brut)
• 4 ouă mari
• 1 lgță. vanilie
• 300 g caju sau migdale fără coajă
• 150 g mălai grișat
• coaja rasă de la 3 portocale
• 2 lg. suc de portocale
• 10 g praf de copt

Pentru sirop:

• sucul de la 5 portocale
• 20 picături ulei esențial de portocale (opțional)
• 7 păstăi de cardamom (și/sau 20 picături ulei esențial de cardamom)
• 150 g zahăr (zahăr de cocos, zahăr din agave, brut)

300 g iaurt grecesc pentru servire.

Să-ți fie de cel mai bine!

7636 Total vizualizări 1 Vizualizări azi

Comentarii

comentarii

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu